17/12/09

PROPOSTA PRESENTADA AL PLENARI DEL 19 DE DESEMBRE '09

Companyes i companys:
Cal no perdre el nord!!! Deixeu-nos dir-ho amb veu de poeta -solemnial i certera- tot emmenllevant-li literalment l’ expressió:
Ho sap tothom i és profecia, L’ AUTONOMISME ÉS MORT!
Aquella via que durant 3 dècades ha menat el nostre país cap enlloc, ha arribat inevitablement al seu topall. És imprescindible estructurar un nou camí que faci de la nació catalana un país normalitzat i per tant independent, democràtic, social, integrat en la UE.
I nosaltres som aquí , no pas per atzar ni per impostura, sinó empesos per aquest convenciment i amb un sol compromís, aconseguir-ho!.
No som aquí per a defensar banderies sectàries, ni lideratges messiànics, ni per fer de la crítica un acte d’ autodestrucció. Som aquí per posar les bases d’ un país nou just i lliure!

El tret de sortida per aquesta cursa trascendent es va donar simbòlicament el 13 de setembre a Arenys de Munt. I la primera etapa – la de l’ avituallament i la definició del rumb- va arrencar el 24 d’ octubre amb el Consell Plenari de la Coordinadora.

A l’ escalf d’ aquella data històrica vam gosar escriure:

Més enllà del renec, eixequem el cap i intentem recupera el nord. I veiem un far, el far d’ Arenys de Munt. De moment podem sortir dels esculls i fugir de la trampes mortals del cinisme, en els diversos graus i accepcions (corrupció, passotisme,consumisme, individualisme, nihilisme…)
No és pas una llum que orienti només als que creiem fermament en la indivisibilitat de les llibertats, als que no acceptem les falses dicotomies entre llibertats socials, econòmiques i nacionals i que no ens hem deixat enganyar mai per la pretesa incompatibiltat entre llibertats individuals i llibertats col•lectives.
Arenys de Munt és l’ esperit superador d’ una manera de fer política a partir del segrest de la voluntat popular i en profit només d’ una minoria. Arenys de Munt és democràcia participativa, amb protagonisme de la societat sencera, sense mitjancers…És il•lusió en lloc de conformisme i llibertat interioritzada, amb orgull i dignitat, més enllà de la legalitat imposada.

És ben cert, la primera espurna de claror té data en la història: 13 de setembre del 2009. Però la seva radiació més esplendorosa i que sens dubte ens pot permetre surtir de l’ atzucac actual, és l’ assemblea de la Coordinadora per a la Consulta sobre la Independència celebrada el proppassat dia 24 d’ octubre. Gairebé 500 persones participants, 115 comissions locals organitzades- autorganitzades!- 35 entitats d’ àmbit nacional. I un funcionament assembleari, gairebé perfecte, fruit d’ una identitat llibertària assumida per a tothom sense complexos i amb responsabilitat de país. Compromisos clars i d’ aplicació pràctica immediata. I un clam unànim: PROU!!!

L’ acte d’ aquella tarda de dissabte de tardor de l’ any que som, a la Casa de la Vila d’ Arenys de Munt, va esdevenir un gest inequívoc d’ autoestima col•lectiva. I el que és més important, en va nèixer una proposta popular rupturista – la primera en molts i molts anys. I entre tothom, consensuadament, vam definir un rumb clar: Cap a la llibertat, ara!!

Ho vam escriure i ho ratifiquem ara i aquí, paraula per paraula

Des d’ aquella data han passat coses. Gent nostra ha fet declaracions i ha posat sobre la taula més d’ una proposta. D’ altres no han pogut amagar el seu nerviosisme davant la nostra via. I finalment, els de sempre han lladrat…Tot plegat és fruit saborós de la collita d’ Arenys de Munt. N’ hem d’estar orgullosos.
Però la concreció de tot plegat la tenim en els acords presos aquell dia i només en aquells acords.
Per tant, cal recordar , per no embullar la troca, que ara mateix la Coordinadora per a la Consulta sobre la Independència està integrada, formalment i oficial, per totes aquelles entitats que van assistir a l’ assemblea d’ Arenys de Munt i és només alló que es va acordar a Arenys. Qualsevol nova incorporació – que no cal dir serà benvinguda- ha de ser debatuda i ratificada per l’ Assemblea. Qualsevol línia estratègica, objectiu , mecanisme de funcionament i incorporació a la Comissió Tècnica Nacional no aprovats el 24 d’ octubre han de ser proposats, debatuts i aprovats en l’ assemblea d’ avui.

La segona etapa va ser la del 13 D. Dificultosa, amb entrebancs però joiosa i fructífera. Deixem que cantin lloances o bramin desqualificacions, tant se val. La realitat dels fets és que 180.000 persones de totes les edats i condició van afegir-se amb entusiasme, generositat i compromís a aquest nou camí. I penseu que només som a la segona etapa…

Així doncs, preparem la tercera. I fem-ho amb rigorositat i amb responsabilitat, fent valoració crítica i sobre tot autocrítica del camí fet fins ara i preparem amb rigosoritat i amb responsabilitat la nova etapa que ens portarà al 28 de febrer i al 25 d’ abril.

Companyes i companys, un prec:
Ni un retret personal ni una desqualificació a ningú…Aquí no pot haver-hi cap altre protagonisme, ni pels encrerts ni pels errors, que el de les 161 comissions ciutadanes i les plataformes i entitats que ens han donat suport.
Ni un bri de desànim..Sabiem d’ antuvi que el camí no seria fàcil i que intentar bastir un projecte de país, nou i diferent, és agosarat i ple de perills de tota mena.
Ni una disgressió sobrera. La història no és fa a cop d’ anècdotes intrascendents i personalitzades. No tenem temps per als sopars de duro!

A través d’ una anàlisi crítica i autocrítica dels fets anirem destriant els encerts dels errors, el gra de la palla, el bou de la bèstia grossa. Però sempre i en tot moment com a conseqüència del debat rigurós, de l’ anàlisi objectiva i de les propostes que reforcin i aprofundeixin el que som, que es fonamenta en les línies bàsiques, de funcionament i estratègiques, aprovades pel Plenari de la Coordinadora, el 24 d’ octubre del 2009 i que són:

a) - El Reglament de Funcionament,
al qual gosem fer una esmena –afegitó en el punt 1 … que hi vulguin participar i sol•licitin formalment la seva integració i la correcció d’ un error formal : l’ anunciat numèric del pretès punt VIII ha d’ ésser substituit per VII per tal de respectar la correlació numèrica.

b) Els Objectius.
Els 4 objectius aprovats i només aquests 4, però amb la voluntat d’ aplicar-los en la seva integritat, fruit de totes les aportacions fetes en el plenari d’ Arenys de Munt.

c) Comissió Tècnica Nacional
Atès que l’ acord del Plenari del 24 d’ octubre és va centrar estrictement en la creació de la Comissió Tècnica i la concreció de les seves funcions, demanem que es sotmeti a ratificació del Plenari la relació nominal dels seus integrants actuals i que en cas d´haver-hi propostes de noves incorporacions siguin sotmeses a votació del Plenari.


Creiem que no és en va ni superficial fer memòria que el Plenari va acordar no crear , de moment, la Coordinadora-Permanent Nacional prevista en el punt VII del Reglament de Funcionament de la Coordinadora. Aquest acord deixa de fet un buit de representació i de decissió política que ha estat cobert fins ara, de manera provisional i transitòria, pel portaveu , el company Carles Mora i també per diverses persones de la Coodinació Tècnica.
Per evitar confusions i /o tensions innecesàries, caldria acotar i definir específicament les funcions de cadascú i sobre tot establir un calendari tancat i uns mecanismes clars de procerdiment per iniciar el debat d’ elecció per part del Plenari d’ aquest òrgan de direcció entre Plenaris que considerem que imprescindible.
No és un tema que ens hagi de distreure del objectiu més immediat – l’ organització de les consultes del 28 de febrer i 25 d’ abril- però la continuitat i bon funcionament de la Coordinadora per a la Consulta sobre la Independència requereix transparència i eficiència.


Quan aquesta vesprada tanquem aquesta assemblea hi haurà nous acords que ens dirant fins on hem avançat. No serà per atzar – i esperem que tampoc per impostura- que decidirem una o altra cosa i per tant és deduible que no pas tothom sortirà d’ aquí amb el mateix grau de satisfacció. És humanament i políticament inevitable.. Però la premisa única que no podem obviar és que el debat sigui obert, rigurós i orientat amb honradesa i transparència. Només d’ aquesta manera els acords de la majoria podran ser els acords de la Coordinadora, els acords de tothom.

Endavant companyes i companys. Rigorositat i responsabilitat!
Visca la terra!!!

1 comentari: