15/10/21

CONÈIXER LES HISTÒRIES PERSONALS DE L'EXILI, UNA MATÈRIA PENDENT

El catedràtic de pedagogia de la UDG, jubilat, Mon Marquès va presentar a Arbúcies el llibre Una veu de l'exili que recull les cartes que el mestre Josep Vilalta va escriure a la seva dona Maria Florensa, també mestra, on explicava la seva vida quotidiana en camps de refugiats i de treball.  Ell n'ha fet l'estudi introductori que les situa en el context polític, social i pedagògic del moment. 

En substitució de Juli Suàrezva intervenir Delfí Nierga,  de la Guerrilla Comunicacional que a més de la producció audivisual alternativa també donen suport editorial a llibres de baix cost per fer-los assequibles fora dels circuits comercials. El seu web es diu miraicrida.org on podreu trobar molts materials que posen a disposició de tothom de manera gratuïta. 

Ha explicat com va arribar fins a Maria Florensa i com ella no va deixar que es publiqués la correspondència entre ella i el seu marit mentre ella estigués en vida. Després de la mort de Florensa, Marquès explica que la seva filla va autoritzar a que es publiquessin aquestes cartes.

Així, més de 20 anys després que Marquès descobrís aquest testimoni del que passava la gent als camps de concentració i de treball, aquest veu la llum. Un fet que també ha volgut destacar el catedràtic és el preu de llibre. Cada exemplar costa 5€ amb la voluntat de fer-ho accessible a tothom. En aquest sentit, Salomó Marquès ha apuntat que també ho han fet per intentar arribar als joves i especialment als que es dediquen a l'educació. L’objectiu és apropar-los el que va passar un cop finalitzada la Guerra Civil espanyola (1936-39).

Podeu escoltar-lo AQUÍ,  en un enregistrament anterior.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada