6/10/19

COMMEMORACIONS 1 i 6 D'OCTUBRE

Aquest diumenge s'ha commemorat amb actes d'unitat local el Referèndum de l'1 d'octubre i tota la mobilització anterior que la va fer possible. Coincidint amb la data, s'ha recordat també el 6 d'octubre de 1934 quan Companys va proclamar la República Catalana. 
Accés: Manifest unitari.



3 comentaris:

  1. 1) Bon dia a tothom. 
    Ara fa dos anys Catalunya va viure un dels moments més trascendents de la seva història. Més de dos milions de persones vam exercir el nostre dret d’autodeterminació mitjançant la celebració d’un referèndum. Vam superar l’embat de l’Estat Espanyol per evitar la seva celebració i el nostre èxit  va derivar en una repressió mai vista, però alhora també va suposar una de les expressions més importants de resistència civil no violenta que s’han produït a Europa.
    Avui aquest acte no és només la commemoració de l’1 d’octubre.  És un acte per reivindicar l’esperit d’aquella data, per retrobar-nos totes i tots  que vam participar en la lluita col·lectiva que es va viure des dels dies previs amb l'ocupació de les escoles fins el primer d'octubre i , posteriorment,  el 3 d'octubre. 
    2) 
    També és un reconeixement a tota aquella gent que des de mesos abans i des del més absolut anonimat van fer possible la celebració del referèndum, preparant la logística pel trasllat de les urnes, a totes les persones que van custodiar les paperetes, a tota la gent que des de dies abans va decidir “plantar-se” a les escoles, com el cas dels CDR’s, a les persones que van estar organitzant activitats durant tot el cap de setmana per mantenir que els col·legis electorals estiguessin oberts, a la gent que va permetre fer el recompte dels vots mitjançant els sistemes informàtics, a la gent i col·lectius que va decidir defensar les urnes i per descomptat a tota aquella gent “valenta” que va decidir anar a votar. És molt difícil expressar en paraules tot allò però potser no cal descriure-ho perquè cada una de nosaltres ho sap i ho reté a la memòria. No oblidem.
    I ho volem recordar aquí,  a la Plaça 1 d’octubre, davant l’ajuntament, màxima institució de representació popular, de manera unitària amb un doble objectiu : commemorar i reivindicar.
    3)
    Des d'aquí, enviem una abraçada calurosa i fraternal a les persones preses polítiques i exiliades, com també als centenars de persones represaliades pel seu compromís amb la causa de la República catalana i la independència del nostre país.
    Commemorar la data de l’1 d’octubre de 2017, i el referèndum que el poble de Catalunya va duu a terme en condicions molt adverses, però amb una dignitat i una fermesa insuperables. Reivindiquem com a patrimoni col·lectiu l’exercici pacífic de desobediència civil .

    ResponElimina
  2. 4)
    Commemorem aquella data  fent un reconeixement al miler de persones que van posar tot el seu esforç i entrega per fer efectiva la voluntat popular manifestada de manera majoritària i reiterada: Govern de la Generalitat, amb els seus membres ara encausats o a l'exili, els  ajuntaments que ho van fer possible, partits polítics sobiranistes, entitats civils -especialment Òmnium i ANC que dies més tard veurien els seus presidents empresonats, bombers, adf, CDR, associacions de base, escoles, membres del consistori, treballadores municipals voluntaris, és a dir, un poble en marxa cap a la seva llibertat. 
    5)
    Volem constatar el nostre compromís amb el “Ho tornarem a fer “ d’en Jordi Cuixart. Hi tornarem fins aconseguir que aquest país sigui lliure i sobirà. Fins aconseguir un país on les persones siguin el centre de la vida i que els valors de democràcia siguin els que predominin.
    Repetim un cop més la nostra adhesió a la gran  causa de la República. La de la justícia social i la cooperació entre la ciutadania i pel bé comú.  Una República de persones lliures.
    6)
    I avui, tampoc oblidem aquell 6 d’octubre de 1934. Fer memòria col·lectiva és el gest més preuat per recuperar d’on venim i poder explicar cap a on anem. És per això que recordem un fragment de la proclamació de l’Estat Català que va fer el President Lluís Companys, fet pel qual va ser empresonat:

    ResponElimina
  3. En aquesta hora solemne, en nom del poble i del Parlament, el Govern que presideixo assumeix totes les facultats del Poder a Catalunya, proclama l'Estat Català de la República Federal Espanyola i en restablir i fortificar la relació amb els dirigents de la protesta general contra el feixisme, els invita a establir a Catalunya el Govern Provisional de la República, que trobarà en el nostre poble català el més generós impuls de fraternitat en el comú anhel d'edificar una República Federal lliure i magnífica.

    Aquestes paraules segueixen latent als nostres cors. I no deixa de ser sorprenent el paral·lelisme amb l’actualitat. Però persistim i no defallim. Ja no serveix lamentar-nos, allargar la mà i esperar que la llibertat sigui tan sols un anhel. Ara toca actuar, actuar i actuar fins a tenir-la! Fins a tenir la Llibertat!
    7)
    Els dies 1 i 3 d’octubre van ser els actes de sobirania i poder popular més grans de la nostra història, aquells dies no existien ni classes socials, ni races, ni gèneres. Aquells dies ens podíem mirar als ulls sabent que l’altre estava al teu costat defensant el mateix: el poder de decisió i el dret a l’autodeterminació del nostre poble.
    Fem memòria. Els CDR’s, aleshores Comitès de defensa del Referèndum,  van ser una de les peces clau perquè les votacions es poguessin realitzar. O ja no recordem qui estava al capdavant entoman els cops?
    Fem memòria. El paper dels bombers va ser heròic. El seu compromís en la defensa dels drets aquell dia va quedar més que demostrat. 
    Fem memòria. Les institucions (també les escoles), van facilitar l’organització del referèndum, sense la complicitat d’aquestes no hauria estat possible. 
    Fem memòria. Sense la voluntat, l’atreviment i la fermesa de la gent, mai hauríem pogut exercir l’acte de desobediència civil no violenta més gran dels últims temps. 
    8)
    L’1 d’octubre quedarà per sempre escrit a la història del nostre país com el dia de la dignitat, el dia que vam guanyar-nos la llibertat. Ara no és el moment de defallir, de desanimar-se.
    Fem memòria i tornem a aquell estat. Ho vam fer i ho tornarem a fer. Aixequem els ulls, perquè mentre estem mirant el ciment de l’asfalt, al cel hi ha un estel que espera ser bastat. L’estel de la llibertat.
    Recuperem tot allò que va significar l’èxit de l’1 d’octubre: pacte, voluntat, estratègia, fermes i perseverança. La unitat del sobiranisme és imprescindible si volem assolir la República Catalana. Atorguem legitimitat las resultats del referèndum, a Arbúcies un 74% del cens va sortir a votar. Si la majoria del poble Català ho desitja la República Catalana serà efectiva.
    Superem la repressió,  continuem compromeses amb la llibertat que representa la República Catalana.  I recordem que aquella data només va ser un pas més. Encara ens queden molts més per aconseguir la república catalana.
    Visca la Terra!
    Visca Arbúcies ! 
    Visca Catalunya lliure !

    ResponElimina