19/11/17

RECONEIXEMENT PÚBLIC DE LA DIGNITAT DELS ENCAUSATS ARBUCIENCS PEL FRANQUISME

Acte de restitució de la dignitat dels encausats represaliats pel franquisme i llurs familiars.

El diumenge 19 de novembre ha tingut lloc a la Llar de Jubilats d'Arbúcies el lliurament dels certificats de nul·litat dels judicis seguint els propòsits de la Llei 11/2017 del 4 de juliol, de reparació jurídica de les víctimes del franquisme per tal de restituir públicament la dignitat dels encausats i llurs familiars. L'acte ha estat copresidit per Xavier Bernadí, director general d'entitats jurídiques del Govern català, Montserrat Palau, que va ser diputada ponent de la Llei i Pep Cruanyes, portaveu de la Comissió de la dignitat. Ha conduït l'acte la Taula de Forces Polítiques i Socials i al final hi ha  intervingut una familiar que ha explicat el seu testimoni.
A l'acte hi han participat els familiars de mig centenar d'encausats que han omplert el pati de butaques del Teatre Daniel Martí de la Llar de Jubilats i l'espai habilitat en una sala adjunta amb una pantalla per a que els assistents el poguessin seguir.
Abans, s'ha fet una frena floral al cementiri davant del memorial dels afusellats i del monòlit dedicat a totes  les víctimes  de la guerra.
Els actes han estat organitzats  per la Taula de Forces Polítiques i Socials d'Arbúcies (ANC, Òmnium, ERC, PDeCAT, CUP, Casal Argentí PRI i CDR)i la Comissió de la dignitat, amb col·laboració de l'Ajuntament d'Arbúcies i la Llar de Jubilats.

*    *    *
Pep Cruanyes ha remarcat la importància de que arreu es facin actes de restitució de la dignitat en compliment de la llei aprovada.

Montserrat Palau: ha recordat que, segons la norma,  Parlament “assumeix la responsabilitat històrica i declara il·legals els processos i les causes i anul·la les sentències”. La Llei busca veritat, justícia, reparació i garantia de no repetició. ha esmentat toes les dones encausades que surten a la llista d'Arbúcies  i ha recordat com varen patri les dones i companyes dels empresonats i els seus fills.

Xavier Bernadí ha explicat que els certificats ja els va signar el Conseller de Justícia Carles Mundó abans de ser empresonat i que cada certificat va acompanyat d'una carta de presentació que està signada pel President de Catalunya Carles Puigdemont.

En tot moment s'ha recordat als empresonats i els exiliats que hi estan per defensar una República i que els reconeixem com al nostre govern legal escollit democràticament.

Més d'una vegada s'ha repetit que els familiars dels encausats, a més de rebre el certificat d'anul·lació, es restitueix  la dignitat públicament, perquè en el fons  no varen perdre mai la dignitat, ans el contrari, per dignitat foren acusats.

Al web de l'Arxiu NAcional de Catalunya hi ha una llista de gairebé 64.000 processos fets durant el franquisme. A Arbúcies 118.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada