9/5/21

LET'S CLEAN EUROPE. ARBÚCIES UNA MICA MÉS NETA, UN PAÍS UNA MICA MILLOR


El Let's Clean Up Europe (WEB LCUE EUROPEU ) d'Arbúcies 2021 l'ha organitzat el Consell Local de la República que ha comptat amb l'ajuda de l'ANC. És una acció europea que a Catalunya hi dona suport l'Agència de residus (WEB LCUE CATALÀ). L'Agència  assessora i envia material (sacs, bosses, cartells amb recomanacions i procediments)  a l'associació o institució organitzadora. 

L'acció es va fer el matí del dissabte 8 de maig, però dies abans la comissió organitzadora va visitar diferents indrets per escollir els punts de recollida. Alguns es varen descartar perquè recentment s'havien netejat, però en d'altres, hi havia feina per fer. 

El punt de trobada era a la zona de la bassa de la Farga, on hi havia una parada.  Des d'allà 3 grups de persones voluntàries van anar als 3 indrets escollits finalment.
1. Polígon Cal Xic, on en els marges i solars hi havia llaunes, ampolles i altres deixalles. Els voluntaris i volutàries varen fer una repassada per tots els racons i entre la vegetació. 
2. Passeig de la riera d'Arbúcies, on també entre matolls hi havia deixalles. El grup va repassar el camí i els marges de dalt a baix.
3. Marges i talús sota l'accés a l'Eix des de coll de Revell, sobre El Terrers, hi havia acumulació de deixalles talment com un abocador incontrolat: envasos d'oli de motors, tres aparells de televisió desmuntats, restes d'envoltoris de menjar preparats, restes de pneumàtics, ampolles de tota mena, llaunes cartarons, etc, tot i que a 10 metres hi ha contenidors. De tornada els voluntaris d'un vehicle van recollir deixalles a la font de la Mancomunitat i els de l'altre, a la recta de ca N'Aulet, tot i que inicialment no estava previst.
Les deixalles recollides es varen deixar a peu dels contenidors amb l'acord de que l'Ajuntament els faria recollir el dilluns següent.
Amb el que la comissió organitzadora ha après aquest any, l'any vinent ho farà millor, esperant que hi hagi molta més participació de voluntariat. 

La participació de les persones voluntàries en l'acció té 3 intencions: 
1)  d'eficàcia, tenir l'entorn net i que l'acció ja no fos necessària;
2) de conscienciació de les persones que llencen on no toca;  i 
3) de denúncia perquè les administracions posin més mitjans per a que això no passi. 

Malahuradament encara hi ha indrets als boscos i als marges de les carreteres amb deixalles, però les persones voluntàries varen fer el que van poder. Moltes gràcies. Ara és el moment que les institucions facin la feina.  

                                                                          Abans i després





1 comentari: