11/11/19

ARBÚCIES REFLEXIONA SOTA L'ARBRE DE LA LLIBERTAT PER FER-LOS REFLEXIONAR

L'arbre de la Plaça de la Vila, un plàtan anomenat Arbre de la Llibertat, és un dels signes d'identitat de la Vila d'Arbúcies.
Va ser plantat a la segona meitat del segle XIX, però es desconeix l'any exacte. Segons Victor Balaguer va ser després de la Revolució de 1868 i segons altres fonts, el 1873, quan es va procamar la Primera República. Està documentat que en aquella època es van plantar arbres de la Llibertat a moltes poblacions de Catalunya.
L’Arbre va esdevenir una metàfora perfecta del nou valor revolucionari, la Llibertat, que es pretenia havia de crèixer, ser duradora, ben arrelada, sòlida i protectora. El seu valor simbòlic va assolir una gran difusió durant la Revolució Francesa, però tenia els seus orígens a les antigues colònies britàniques que es van independitzar fundant els Estats Units.

L'any 1875, en plena Guerra Carlina les forces de la l'Exèrcit Reial de Catalunya que ocupàven Arbúcies van intentar arrencar i cremar l'arbre per la significació que tenia. Malgrat tot i gràcies la insistència popular i dels regidors l'arbre es salvà quan ja estaven a punt de destruir-lo a canvi de posar un rètol amb el nom "Arbre d'esplai". Quan els carlistes marxaven del poble la gent treia el rètol i el guardaven, quan tornaven entrar-hi el tornaven a posar.
L'any 1973 es va celebrar el primer centenari de l'Arbre, i el literat local Joaquim Horta fou l'autor d'un poema.


L'ARBRE DE LA LLIBERTAT

Joaquim Horta i Ferrer



"Sota el teixit dels teus braços de fusta,
un segle d'història, Arbúcies, ha trenat.
Tot presidint la porticada plaça,
que és claustre, festa i mercat,
has conegut les gestes de la Vila.
Diades d'alegria, de pau i de temor.
...
I alçant al cel, les branques, amatent,
ets el símbol del treball i la llibertat.

...
Gegant inmòvil, arbre sagrat,
senyera airosa de la Vila:

Parla i explica la història
que guardes, fa cent anys!"




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada