8/9/19

CORRELLENGUA 2019 I ACTE PREVI A LA DIADA

L'ANC després de dos anys de no ser-hi convidada, ha participat en els actes de l'11 de setembre organitzats en el marc de la Xeda. Passades les 10 de la nit, un grup de joves a portat un fanalet amb la flama de la llengua. Després el coordinador de l'ANC ha llegit una breu glossa sobre Pere Calders, escriptor homenatjat enguany en el Correllengua. Després un representat de la Xeda ha llegit el manifest. Tot seguit han parlat 'Alcalde d'Arbúcies i la germana del president a l'exili  Carles Puigdemont. L'acte ha acabat amb l'actuació de Josep Maria Cantimplora amb un seguit de canons critiques, humorístiques i reivindicatives. 

1 comentari:

  1. Bona nit a tothom.
    Avui també ens mobilitzem amb el Correllengua.
    Permeteu-me una pregunta.
    Antaviana.
    Coneixeu la paraula Antaviana? Sabeu el significat d'Antaviana? (PAUSA)

    No us estranyi. És una paraula inventada. Una paraula màgica. Sorgeix de la ment de l'escriptor Pere Calders i la posa en boca d'un nen que vol fugir de l'avorriment dels deures escolars... Un conte, com molts d'altres, de Pere Calders. Tres anys després de la mort del dictador, el grup Dagoll Dagom i el músic Jaume Sisa s'hi van inspirar per fer un musical que va revifar l'escena catalana i en català.

    El Correllengua 2019 vol fer homenatge a Pere Calders per la seva contribució a la literatura catalana valorant tota la seva obra.

    Però reculem en el temps:

    Pere Calders va néixer el 1912 a Barcelona en el si d'una família d'origen pagès. Va estudiar a l’Escola Superior de Belles Arts i després va treballar com a dibuixant publicitari i com a periodista. Va publicar el seu primer conte al Diari Avui. L’any 1936, va publicar els seus dos primers llibres. Amb l’esclat de la guerra Calders va adoptar un actitud compromesa col·laborant en publicacions polítiques i de suport als soldats.
    El 1937 es va allistar com a voluntari a l’exèrcit de la República i va ser destinat com a cartògraf, on va escriure les seves impressions personals a la crònica Unitats de xoc. Amb la caiguda de la República, va ser internat al camp de concentració de Prats de Molló d'on va aconseguir evadir-se. Es va exiliar a Mèxic, hi va estar vint-i-tres anys. Va anar publicant tota la seva obra de ficció a Barcelona, encara que al principi va tenir moltes dificultats per trobar editor.

    Pere Calders va rebre nombrosos premis, entre ells el Premi Víctor Català l’any 1954 per Cròniques de la veritat oculta. També va rebre el Premi Sant Jordi de novel·la (1964), al Premi de la Crítica (1968), el Premi Lletra d’Or (1979), el Premi Joan Crexells (1986) i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1986). Va morir el 1994, a la mateixa ciutat que el va veure néixer.
    ...
    Actualment, a segons quin lloc de la geografia catalana aneu, la paraula Antaviana suggereix el nom d'una escola o un institut, el nom d'un bar o un restaurant, un grup sardanista o una coral, una empresa o un centre comunitari o una col·lecció de llibres .... però sobre tot, el record d'un gran musical que va ajudar a popularitzar Pere Calders i que va contribuir a la normalització de la llengua catalana. Juntament amb la publicació o reedició d'altres contes i novel·les va significar una merescuda reivindicació tardana de la seva obra.
    El millor homenatge, però, continuarà quan llegiu els seus contes o alguna de les seves novel·les. Bàsicament l'obra d'un narrador imaginatiu, subtilment humorístic i a vegades absurd que fa de la ironia el seu instrument literari més eficaç i combina hàbilment realitat i fantasia. Gràcies Pere Calders.

    ResponElimina